Een bijzondere boon: Cranberry bean

De bekende en weinig opvallende gewone boon (Phaseolus vulgaris) is een eenjarige plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort is afkomstig uit Zuid-Amerika en heeft de neiging om zich in vele vormen en kleuren te kunnen omtoveren. Wij kennen hem hier in de vorm van de bruine boon, de witte boon, de kidneyboon (of nierboon), de sperzieboon en de snijboon.
Dat is interessant, zo zul je wellicht weinig geïmponeerd opmerken. De ene saaie kleur vervangen door een andere is niet zo heel opmerkelijk, maar lees toch maar even door.

In het Zuid-Amerikaanse land Colombia werden al eeuwenlang gewone bonen geteeld die een afwijkende kleur hadden. Omdat daar de bonen zijn geëvolueerd zijn daar ook diverse ondersoorten en kleuren ontstaan. Eentje daarvan is een versie die lichtbruin tot gebroken wit van kleur is en doorklieft is met prachtige rode, rossige of roodpaarse strepen. De boon staat in zijn thuisland bekend als de cargamanto, maar de westerse wereld kent hem als de cranberry bean.

Zijn prachtige kleurstelling zorgde er mede voor dat hij, samen met onder andere aardappels, tomaten en chilipepers, met huiswaarts reizende conquistadores de Atlantische Oceaan overstak en in Zuid-Europese landen op het menu werd gezet.
In Italië wordt deze variëteit geteeld onder de naam borlotti en heeft onderweg een iets dikkere schil gekregen. De Italianen houden kennelijk van bonen met een iets steviger bite. Maar zelfs in Italië zijn er verschillen in smaak, want in de Noord-Italiaanse plaats Saluggia wordt sinds omstreeks het jaar 1900 een type borlotti geteeld onder de naam saluggia. Tevens staan varianten van de cranberry bean af en toe op het menu in de Portugese, Turkse en Griekse keukens.

De ronde tot ovale cranberry beans hebben een wat nootachtige smaak en een romige textuur. Tijdens het koken verandert de kleur in egaal lichtbruin en verliezen dus hun opvallende kleurstelling.

Wil je eens proberen om deze bijzondere boon op te kweken dan kun je hier het kweekmateriaal bestellen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten