Mosterd op Mars

Veel mensen hebben waarschijnlijk de film 'Martian' gezien, waarin een astronaut Mark Watney, gespeeld door Matt Damon, na een hevige storm door zijn bemanning wordt achtergelaten op de onherbergzame planeet Mars. Maar de botanicus Watney heeft het echter overleefd en met een voortdurend afnemende hoeveelheid voedsel, moet hij gebruik maken van zijn vindingrijkheid om te overleven. Hij plant aardappels in een gecontroleerde omgeving.
Het is natuurlijk maar een film, maar de toekomst komt steeds dichterbij en binnen niet al te lange tijd zullen astronauten op weg gaan naar Mars.

Een goede voorbereiding is het halve werk en daarom zijn Tsjechische wetenschappers aan de slag gegaan om experimenten uit te voeren, waarbij voedsel in extreme omstandigheden wordt geteeld. De wetenschappers telen voedselplanten, zoals mosterd, basilicum en munt, zonder grond en met een minimum aan water. Om ruimte te besparen groeien de planten horizontaal in gestapelde kasten. Onderzoekers experimenteren met veranderingen in licht en temperatuur om zo de limieten van de plant te kunnen benaderen.

De het grootste voordeel van deze experimentele methode is dat er een waterbesparing mogelijk is van 95 procent, terwijl er tegelijkertijd veel minder ruimte nodig is.

Misschien dat deze methodes ooit op Mars of in ruimteschepen op weg naar de Rode Planeet zullen worden toegepast, maar ik zie veel meer mogelijkheden op onze eigen planeet. Bevolkingsgroei en een op veel plaatsen nijpend gebrek aan schoon drinkwater dwingen ons steeds meer om zo zorgvuldig mogelijk om te gaan met de beperkte middelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten