Productie Marne Mosterd daalt 30% (door Oekraïne)

Marne Mosterd in Groningen heeft de productie van mosterd met 30% terug moeten brengen. Dat is een direct gevolg van de oorlog in de Oekraïne.
Het is jammer dat er in eigen lang niet meer voldoende mosterdplanten worden verbouwd. In 1960 werd nog slechts 180 hectare mosterdzaad ingezaaid. En die neergaande lijn zette zich daarna door. Alleen in het noorden van het land wordt, heel bescheiden, nog mosterdzaad geoogst.

Bij Marne is veel mosterdzaad nodig. Daarom importeert men mosterdzaad uit Canada en Oost-Europa. Vooral vanuit de Oekraïne wordt veel mosterdzaad geïmporteerd. Marne Mosterd levert zelf het zaaizaad voor de mosterdpitten aan Oekraïne. Als daar wordt geoogst komt de opbrengst terug naar Groningen, waar de mosterd wordt geproduceerd.

Sinds het uitbreken van de oorlog ligt de productie deels stil, zegt directeur Paul de Vries. “We waren net bezig met de pitten uit Oekraïne toen de oorlog uitbrak,” aldus De Vries. “We hadden wel wat voorraad, maart om tot oktober normaal te kunnen overleven, moesten we de productie deels stilleggen.” In het najaar komt de oogst uit Canada binnen.

De productiestop treft vooral de productie van mosterd voor de industrie en export. “De Nederlandse consument zal er niet zo veel van merken”, denkt De Vries. “Behalve dan dat de mosterd flink duurder zal worden.”

Die prijsstijging zal zich in het najaar voortzetten, verwacht De Vries. “In oktober komen de mosterdzaadjes uit Canada. Maar nu de productie in Oekraïne weg is gevallen, kun je je voorstellen dat iedereen in de markt zich op die Canadese pitten stort.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten