Gezonde boerenkoolsmoothies?

Gezonde smoothies zijn al een tijdje een trend in ons land. Hoe gezond het imago van verse smoothies ook is, het gepureerde fruit bevat regelmatig meer suiker dan een vergelijkbare hoeveelheid cola. Er is qua zoetkracht namelijk geen verschil tussen de fructose (uit fruit) en de sucrose (uit suikerbieten). Geen wonder dus dat zelfs het Voedingscentrum enige kanttekeningen geplaatst heeft op haar website.
Maar er is natuurlijk een alternatief en dat is een smoothie van groenten. In de Verenigde Staten was plotseling de boerenkoolsmoothie een grote hit. In het Engels wordt dat de kale smoothie genoemd (hun woord 'kale' is een verbastering van ons woord 'kool').

Inderdaad zijn smoothies op basis van groene groenten minder zoet omdat ze veel minder suiker bevatten. Dat maakt ze direct een stuk gezonder. Gezondheidwebsites buitelen over elkaar heen om te bewijzen dat boerenkool een van de meest gezonde opties is om in je smoothies te verwerken. Zo zouden ze boordevol vitamines en mineralen zitten, tot de nok toe gevuld zijn met anti-oxidanten als quercetine and kaempferol, cholesterol kunnen verminderen, waardoor de kans op hartproblemen kleiner wordt en bovendien het ontstaan van diverse soorten kanker kunnen tegengaan en bovendien kunnen helpen om je gewicht in toom te kunnen houden.

Al die voordelen kunnen inderdaad met de nodige wetenschappelijke onderzoeken worden gestaafd, maar dat is niet het punt. Wat we natuurlijk in het oog moeten houden is dat een gevarieerd dieet, zoals het Voedingscentrum ons al jaren probeert uit te leggen, ook diezelfde voordelen zal opleveren.

Maar als je toch door de aantrekkingskracht van de boerenkoolsmoothie bent gezwicht, dan horen er toch enige waarschuwende woorden geuit te worden.

[1] Boerenkool bevat – net als alle andere koolsoorten - veel vitamine K en dat kan de werking van bloedverdunners als Warfarine (stofnaam Coumadin) belemmeren. In sommige patiĆ«nten met hartproblemen zou dat een hartaanval kunnen triggeren.
[2] Boerenkool is – net als alle andere koolsoorten – rijk aan kalium. Kalium reguleert mede elektrische signalen naar de hartspiercellen. ACE-remmers worden voorgeschreven om de bloeddruk te verlagen en om hartfalen te behandelen. Deze ACE-remmers zorgen voor een toename van kalium. Een teveel aan kalium kan leiden tot een onregelmatige hartslag of hartkloppingen, wat potentieel dodelijk kan aflopen.
[3] Boerenkool bevat – net als alle andere koolsoorten – thiocyanaat, wat in hoge concentraties, de jodiumopname in de schildklier belemmert. De schildklier heeft jodium nodig voor de productie van het schildklierhormoon.

Boerenkool is – net als alle andere koolsoorten - zeker een heel gezonde groente, maar ik zou adviseren om niet iedere dag een boerenkoolsmoothie op het menu te zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten