HAK verkocht aan Rus

Participatiemaatschappij NPM Capital verkoopt haar belang in groentefabrikant HAK aan de Russische voedselproducent KDV Group.
KDV Group is een voedselproducent die voornamelijk gevestigd is in Rusland en actief in de hele voedselketen, van teelt, grondstoffenverwerking en productie tot en met verkoop en distributie van honderden merken. De producten van KDV zijn verkrijgbaar bij meer dan 250.000 verkooppunten in voornamelijk Oost-Europa, Rusland en China. Het concern beschikt over eigen landbouwareaal, fabrieken en een uitgebreid distributienetwerk. De afgelopen 25 jaar is KDV groot geworden in voedingsproducten waaronder met name chocolade, biscuits en snacks. Op dit moment heeft het vestigingen in 13 landen en verkoopt het producten in 35 landen. Bij KDV werken ruim 20.000 mensen.

Groentefabrikant HAK in Giessen krijgt straks daarom met KDV een nieuwe strategische aandeelhouder aan boord en de mogelijkheid om internationaal verder te groeien, zo ronkt het persbericht. Wat gemakshalve even vergeten wordt is dat KDV helemaal geen ervaring heeft op de West-Europese markten, geen verstand van groentenconserven en bovendien geen enkel besef heeft van de westerse consument. De eerste focus ligt op groei in Duitsland. Daar heeft HAK sinds 2017 een eigen organisatie heeft en daar jaar op jaar met dubbele cijfers groeit. Volgens oprichter Denis Shtengelov van KDV is ‘HAK is niet alleen ons startpunt in Europa, maar heeft ook een sterke missiegedreven strategie die aansluit bij de consument van morgen. Ze bedient nu al een thuismarkt van 100 miljoen consumenten, vooral in Noordwest-Europa. Samen met het management wil ik daar graag de eerste groeiversnelling realiseren.’
Financiële details van de transactie hebben NPM Capital en KDV niet bekend gemaakt. De beoogde overname is nog onder voorbehoud van het doorlopen van het adviestraject met de gemeenschappelijke Ondernemingsraad van HAK. Als ik lid was van de gemeenschappelijke ondernemingsraad van HAK zou ik eens willen weten waar Denis Shtengelov waaruit blijkt dat hij de perfecte kandidaat voor de overname was. Hij heeft zijn geld namelijk verdiend met de verkoop van junkfood en snoep en draaide zijn hand niet om voor wat gesjoemel, wat leidde tot een brand in een winkelcentrum een waarbij 64 mensen, voornamelijk kinderen, op het leven kwamen. Vragen, vragen, maar (voorlopig) geen antwoorden.

[Update 03 maart 2022] De Russische eigenaar van HAK 'betreurt de oorlog in Oekraïne' in de hoop sancties en boycots van het Nederlandse publiek te voorkomen.

[Update 11 november 2022] In een poging om de publieke opinie verder te bespelen heeft Denis Shtengelov, de Russische eigenaar van Hak, besloten om via een vastzak-broekzak-transactie HAK te verkopen aan een andere dochteronderneming. HAK is nu onderdeel van het in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde Flexway. Zowel KDV als Flexway is eigendom van Denis Sjtengelov.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten