Wartenster Mosterd

Ieder succesvol bedrijf wil graag een unieke, bijna mythische oorsprong hebben. De eerste of de enige in zijn of haar soort zijn.
Zo ook de Friese Mosterdmakerij die mosterd verkoopt onder de merknaam 'Wartenster Mosterd'. Op de introductiepagina en in diverse interviews vertelt eigenaar Jacob Nauta dat hij in 2009 voorzichtig begon met het maken van mosterd. Nauta zat in een streekproductenclubje en zocht al een poos naar lekkere smaakmakers uit eigen provincie. ‘Er was wel mosterd met een Fries stickertje erop, maar geen mosterd die ook écht in Friesland werd gemaakt,’ constateerde hij. ‘Nou ja, toen dacht ik: dat kunnen we zelf ook.’

Klinkt goed natuurlijk. Het probleem is dat het niet helemaal de waarheid is, want op het Friese Waddeneiland Ameland wordt al sinds 1988 (weer) mosterd gemaakt in de koren- en mosterdmolen ‘De Verwachting’.

Is de 'Wartenster Mosterd' daarmee niet uniek? Natuurlijk wel. Het is een unieke mosterd, heerlijk van smaak en met een unieke historie. Het doet ook niets af aan de inspanning en creativiteit van Jacob Nauta die in korte tijd een bloeiende onderneming heeft opgebouwd.

Zelfs de eerste stappen zijn uniek. Zelf de eerste mosterd gemaakt, 100 lege potjes gekocht en de hele voorraad al op de eerste de beste kerstmarkt weten te verkopen.

Na deze ietwat speelse start van de mosterdmakerij, is de Friese Mosterdmakerij rustig gegroeid en de bekendheid van de 'Wartenster Mosterd' nam al snel regionale vormen aan. Intussen is de mosterd landelijk verkrijgbaar. Daardoor heeft de mosterdmakerij ook een behoorlijke professionalisering door moeten maken. Het aantal ketels en rijpingsvaten is fors uitgebreid en men heeft het handmatige afvullen vervangen door een automatische vulmachine.

Sinds het seizoen 2023 de Friese Mosterdmakerij grotendeels met in Friesland geteeld mosterdzaad. In Berlikum dit prachtige gewas voor het bedrijf geteeld. Dit maakt de Friese mosterd ook échte Friese mosterd.

Hoewel misschien niet de enige in Friesland, is de unieke 'Wartenster Mosterd' intussen op vele plaatsen verkrijgbaar. Ook een professionele webshop stelt de liefhebber in staat om eenvoudig deze heerlijke mosterd te bestellen.

Bestel je Wartenster Mosterd hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten