Dik Trom Erwt

Wie kent ze niet. Het is jeugdsentiment van de (nu) oude garde: de boeken over Pietje Bell, Dik Trom en Bob Evers. Tegenwoordig wordt er nauwelijks nog gelezen en zit de jeugd zinloze spelletjes op hun telefoon te spelen, maar vroeger...
Vroeger zaten kinderen vol spanning te wachten op de volgende boek in hun favoriete serie. Bij mij staat de volledige serie van Bob Evers, geschreven door behoorlijk stoute en foute Willy van der Heide (1915-1985), nog vol trots in de boekenkast.

“Het is een bijzonder kind, en dat is-ie”.

Zo werd Dik Trom getypeerd het eerste boek over deze ondeugende dikke ietwat gezette jongen. De oorspronkelijke vijf boeken van Cornelis Johannes Kieviet (1858-1931) zijn inmiddels meer dan honderd keer herdrukt.

Maar er is ook een Dik Trom erwt, maar die was behoorlijk in de vergetelheid geraakt.

Dik Trom is een groen erwtenras, dat in de jaren '50 van de vorige eeuw ontwikkeld werd door landbouwdeskundige Ubbo Mansholt, en in 1962 op de markt kwam. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw was het een populair ras dat het perfect deed in de zware zeeklei van Noord-Friesland. Daarna verdween het langzaam, maar zeker van het toneel.

Akkerbouwer Piet Hoekstra uit Sint Jacobiparochie liep deze erwt in 2012 bij toeval tegen het lijf tijdens een excursie in de genenbank in Wageningen. Hier bewaren ze een groot aantal Nederlandse rassen om ze voor uitsterven te behoeden. Gekscherend vroeg hij of ze de Dik Trom erwt ook hadden. En warempel ze hadden hem en hij kreeg zelfs een handvol zaden mee naar huis. Het was het begin van een revival van de Dik Trom erwt en sinds 2015 verbouwt Piet Hoekstra deze unieke cultivar weer.

De Dik Trom erwt is een dikke ronde groene erwt, die iets zoeter is dan de reguliere erwt en daardoor ook een zoetere smaak geeft aan de echte erwtensoep.

“Het is een bijzondere erwt, en dat is-ie”.

Dik Trom is weer thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten