Paarse broccoli

Trots presenteerde Sakata Seed Ibérica op 25 mei 2023 hun nieuwe broccoli.
Tyrian is het eerste sprouting broccoliras dat volledig paars is, zowel de roosjes als de stengels. De naam Tyrian is, volgens de ontwikkelaars, gekozen vanwege de paarse kleurstof die op zijn beurt vernoemd is naar de Fenicische stad Tyrus. Die kleurstof met de naam Tyrian Purple werd bereid uit de schelpen van de brandhoren (Bolinus brandaris), een onschuldig zeeslakje.

Net als paarse broccoli is Tyrian rijk aan anthocyanen, biomoleculen met een hoge antioxiderende werking die de groente zijn paarse kleur geven en die van nature voorkomen in diverse koolsoorten. Anthocyanen hebben, volgens Sonia Marín van ontwikkelaar Sakata, kankerwerende eigenschappen en worden in verband gebracht met voordelen voor het gezichtsvermogen en het cardiovasculaire systeem.
Het nieuwe ras valt vooral op door zijn kleur, die volledig paars is, maar ook door de teeltkenmerken, want de plant is zeer robuust en groeit vrij recht naar boven. "De uniformiteit van de plant vergemakkelijkt het oogsten. Tyrian is ook zeer productief en door aanplant in meerdere teeltgebieden is het mogelijk jaarrond product te hebben", zegt Antonio Ibarra, hoofd Brassica-ontwikkeling bij Sakata Seed Ibérica. Voor oogst in de zomer in Spanje telt de teeltcyclus 75 dagen, voor oogst in de winter 105 dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten