Broccolibladeren

Als de stronkjes broccoli (Brassica oleracea Italica group)in de supermarkt of bij de groenteboer geduldig liggen te wachten op een liefhebber zitten er maar een paar minuscule blaadjes aan. Op de akker heeft de broccoliplant grote bladeren die noozakelijk zijn om met behulp van chlorofiel het zonlicht om te zetten in energie. Zie het broccoliblad maar als een zonnecollector van Moeder Natuur. Die opgewekte energie wordt gebruikt om uit te groeien tot een volwassen broccoli.
Bij de oogst worden de bladeren van de plant afgesneden en zijn jarenlang door het land heen gefreesd om als voeding voor de bodem te dienen. Het broccoliblad heeft namelijk we degelijk voedingsstoffen en heeft tevebns een licht reinigende werking.

Maar wat goed is voor de aarde is ook goed voor de mens. Uit onderzoek blijkt dat het broccoliblad rijk is aan vitamine A en C. Bovendien bevatten ze meer vitamine K, foliumzuur en kalium dan boerenkool. In het blad zitten zelfs hogere waarden aan vitamines, calcium, ijzer en kalium dan de broccoliroosjes zelf.
Het blad smaakt milder dan boerenkool, want deze heeft namelijk een ietwat bitter accent. Zelfs broccoliroosjes zijn nog iets sterker van smaak dan het blad van dezelfde plant. Daardoor kunnen broccolibladeren prima dienen als een aparte blad- of soepgroente, maar kunnen ook dienst doen als basis voor het maken van gezonde groentesmoothies of kunnen rauw in een salade verwerkt worden.

Goh, hoor ik je denken, dat ik daar nog nooit eerder van gehoord heb. Toch eeuwig zonde dat boeren zich gedwongen voelen om het blad onder te ploegen. Maar Verdonk Broccoli uit het Noord-Hollandse Wervershoof brengt deze groente nu op de markt onder de naam Broccoleaf. Kijk, dan ben je innovatief bezig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten