Verband tussen peulvruchten en lagere kans op hart- en vaatziekten

Iedereen weet eigenlijk wel dat voeding een belangrijke rol speelt bij zijn of haar gezondheid. Het is immers algemeen bekend dat een voeding die rijk is aan suiker, foute vetten en zout het risico op bepaalde aandoeningen verhoogt. Een voeding die rijk is aan verse groenten en fruit daarentegen kan de kans op ziekten juist verlagen.
Het vaststellen van de effecten van de verschillende voedingsmiddelen op specifieke aandoeningen is echter enorm moeilijk. Recent onderzoek bekeek de invloed van het eten van peulvruchten, zoals bonen, erwten en linzen, op de gezondheid van het hart. Ze richtten zich hierbij in het bijzonder op het risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte[1]. Ook onderzochten ze het verband tussen de consumptie van peulvruchten op diabetes, hoge bloeddruk en obesitas.

Onderzoekster Hana Kahleova legt uit dat het onderzoek belangrijk is omdat hart- en vaatziekten wereldwijd de voornaamste doodsoorzaak zijn en de uitgaven van de gezondheidszorg aan deze problemen in de Verenigde Staten alleen al bijna €1 mld per dag kosten. Per dag.

Peulvruchten zitten boordevol vezels, eiwitten en diverse micronutriënten, maar bevatten weinig vetten en suikers. De American Heart Association, de Canadian Cardiovascular Society en de European Society for Cardiology promoten allemaal een voedingspatroon met meer peulvruchten om het gehalte LDL-cholesterol (het zogenaamde 'slechte' cholesterol) te verlagen, de bloeddruk gezond te houden en diabetes te voorkomen.

Onlangs gaf de European Association for the Study of Diabetes opdracht voor het uitvoeren van een aantal meta-analyses uit om de huidige aanbevelingen voor de rol van peulvruchten bij het voorkomen en behandelen van cardiometabole aandoeningen te actualiseren. In Nederland hebben ongeveer vier miljoen Nederlanders namelijk diabetes, obesitas of een verhoogd risico op hart en vaatziekten als gevolg van hoge bloeddruk of te hoge cholesterolwaarden.

De onderzoekers vergeleken de gegevens van mensen met de laagste en hoogste inname van peulvruchten. Ze stelden vast dat het eten van peulvruchten in verband gebracht kon worden met een 8% tot 13% lagere kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en obesitas.

Toch is veel meer onderzoek noodzakelijk, zo concluderen de onderzoekers, mede omdat de uitslagen hier en daar nog wat onduidelijk zijn.

[1] Viguiliouk et al: Associations between Dietary Pulses Alone or with Other Legumes and Cardiometabolic Disease Outcomes: An Umbrella Review and Updated Systematic Review and Meta-analysis of Prospective Cohort Studies in Advances in Nutrition – 2019. Zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten