Mosterd en Blaaskanker

Blaaskanker is een kankersoort, die veel voorkomt en ook nog eens een grote kans op recidive heeft. Er bestaat dus een grote behoefte aan middelen die in staat zijn om die kanker te remmen in hun ontwikkeling en om de kans op herhaling te verminderen.

De vluchtige verbinding allylisothiocyanaat is het stofje dat verantwoordelijk is voor de pittige smaak van mosterd. Het ontstaat pas wanneer het zaad gekneusd, vermalen of verteerd wordt. Van mosterd worden nogal wat gezondheidsvoordelen gemeld en dus zal het geen verbazing wekken dat onderzoekers maar eens gekeken hebben welk effect die allylisothiocyanaat op het menselijk lichaam heeft.
[Foto: womensera2008.blogspot.nl]
Wetenschappers[1] hebben in eerste instantie onderzoek in vitro gedaan en het bleek dat allylisothiocyanaat in staat was om de verdere celdeling (mitosis) van de blaaskanker tegen te gaan en leidde tot celdood (apoptosis). Verheugd over deze resultaten besloten diezelfde onderzoekers het onderzoek in vivo voort te zetten op ratten. De ontwikkeling van blaaskanker in ratten lijkt zeer veel op die van de mens. Ook de resultaten van dat onderzoek leverde zeer indrukwekkende resultaten op. Bovendien werd duidelijk dat allylisothiocyanaat op een natuurlijke manier in de blaas terecht kan komen en daar zijn positieve effecten heeft.

De conclusie was dan ook dat allylisothiocyanaat uit mosterd een potent middel kan worden tegen (de voorkoming van) blaaskanker.

[1] Bhattacharya et al: Inhibition of bladder cancer development by allyl isothiocyanate in Carcinogenisis - 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten