Een bijzondere mosterdplant: Grijze mosterd

Mosterdplanten worden in een aantal gevallen vernoemd naar de kleur van hun zaadjes. We kennen daardoor de witte (of gele) mosterd (Sinapis alba) en de zwarte mosterd (Brassica nigra). Een veel onbekendere soort is de grijze mosterd (Hirschfeldia incana). Zoals te verwachten was heeft de grijze mosterd geen grijze zaden, maar ietwat ovale bruine zaden. Zijn naam heeft hij te danken aan het feit dat de onderste bladen zijn grijs behaard zijn.

Het is de enige soort binnen de familie Hirschfeldia en dus zal hij zich behoorlijk eenzaam moeten voelen. Een troost is natuurlijk dat deze soort zeer sterke familiebanden heeft met zowel Brassica als Sinapis.
[Foto: Javier martin]
Deze mosterdplant lijkt qua uiterlijk zeer veel op de zwarte mosterd, maar is in het algemeen ietsjes kleiner. De steel en bladeren zijn voorzien van zachte witte haartjes.

In sommige delen van Griekenland wordt de jonge plant traditioneel met wat olijfolie en citroensap rauw als salade gegeten. Van de zaden kan mosterd gemaakt worden, al levert het een maar matige kwaliteit op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten