Een bijzondere mosterdplant: Wilde mosterd

Je hebt wilde mosterd en je hebt wilde mosterd. De eerste versie van wilde mosterd zijn alle soorten mosterd die in het wild groeien en dat zijn er nogal wat, zo blijkt ook uit de bijdragen op deze site. De tweede versie van wilde mosterd is een aparte soort binnen de mosterdfamilie. Deze wilde mosterd (Cleome viscosa) behoort tot het geslacht (Cleome) waarbinnen zo’n 170 soorten een plekje hebben gevonden. Al deze soorten groeien en bloeien in tropische tot warme gematigde regio’s.

Het geslacht Cleome heeft voor nogal wat verwarring gezorgd onder biologen. Men kon het er maar niet over eens worden in welke plantenfamilie dat geslacht geplaatst zou moeten worden. Die onzekerheid was er dan ook de reden van dat Cleome een aantal keren moest verhuizen van de ene familie naar de andere. Uiteindelijk heeft de genetica voor een definitieve uitkomst gezorgd en mocht de familie Brassicaceae zich verblijden met een uitbreiding. Dat betekent dat de wilde mosterd uiteindelijk een broertje van de ‘echte’ mosterd is geworden.

Uiteraard heeft men ook aan deze mosterdsoort allerhande positieve geneeskrachtige eigenschappen toebedacht, maar die blijken na onderzoek niet meer of minder te zijn dan reguliere mosterdsoorten[1]. Vooral in India wordt in de volksgeneeskunst veel gebruik gemaakt van alle delen van deze plant. Ook van deze soort kun je van de zaden mosterd of biodiesel maken.

Ondanks alle voordelen wordt de wilde mosterd in India niet aangeplant, maar wordt hij vooral gezien als een lastig onkruid.

[1] Mali: Cleome viscosa (wild mustard): a review on ethnobotany, phytochemistry, and pharmacology in Pharmaceutical Biology - 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten